Avominne klinikat

Hoitoonohjauskoulutus

Olemme pidettyjä luennoitsijoita ja kouluttajia. Tuomme havahduttavaa tietoa oman persoonallisuutemme kautta. Haluamme antaa kuulijoille uusia oivalluksia, ymmärrystä sekä konkreettisia työkaluja, miten itse voin vaikuttaa asioiden muuttamiseksi parempaan suuntaan.

Annamme tietoa päihderiippuvuudesta sekä miten se oirehtii työelämässä, miksi ja miten asioihin pitää puuttua ja ottaa puheeksi.

Tabu

Päihderiippuvuus työyhteisössä

Päihteet tappavat Suomessa ennenaikaisesti tuhansia ihmisiä joka vuosi. Suomen 400.000 päihderiippuvaisesta noin 250 000 on työelämässä.

Ennenaikaisen eläköitymisen syynä on arviolta 50 prosentilla päihteet.  Päihderiippuvuus on kansanterveydellinen ja -taloudellinen katastrofi.

Työterveyslaitos on ilmaissut myös huolestuneisuuden siitä, että työntekijät (päihderiippuvaiset, suurkuluttajat) käyvät yhä useammin työterveyslääkärien ja -hoitajien vastaanotolla päihteiden käytöstä johtuvien oireiden takia.

Oireita ovat mm. unihäiriöt, masennus, väsymys, ärtymys, korkea verenpaine, vatsavaivat, muistikatkot ja rytmihäiriöt.

Syy työterveyslaitoksen huolestuneisuuteen on se, että näitä oireita ei usein osata liittää päihderiippuvuuteen.

Miten päihderiippuvuus näkyy työyhteisössä?

 

Ensimmäisten päihdehaittojen ja hetken, jolloin sairaus ”riistäytyy käsistä” välinen aika lasketaan yleensä vuosissa. Näiden vuosien aikana kulutetaan valtavasti henkilön itsensä sekä häntä ympäröivien ihmisten voimavaroja. 

Sairauden edetessä ei voittajia löydy vaan kaikki häviävät sillä esim. työyhteisössä päihdeongelmat tuovat mukanaan mm:

  • Toistuvia poissaoloja ”kunniallisimmilla diagnooseilla”
  • työyhteisön ilmapiirin rakoilemista
  • työtehon heikkenemistä
  • työvirheitä
  • työturvallisuuden heikkenemistä
  • vastuukysymysten epämääräisyyttä
  • tapaturmia niin töissä kuin vapaa-ajalla
  • lukuisia muita psyykkisiä ja fyysisiä oireita

Taloudelliset ja henkiset sairauden oireet ulottuvat yksilöstä sekä hänen perheestään työnantajaan ja sitä kautta koko yhteiskuntaan.

Tunnettu tosiasia on, että päihteidenkäyttäjät ovat monesti erittäin hyviä ja arvostettuja ammattilaisia työssään. Onko kenenkään etu, että tällainen työntekijä tai johtaja menettää oman ihmisyyden arvon myötä myös ammatillisen arvostuksensa ja mikä on lopulta sen hinta yksilölle, perheelle, työnantajalle ja yhteiskunnalle?

 

Lisätietoa ja tiedustelut

Haluatko lukea enemmän aiheesta?

Kattava tietopaketti hoitoonohjauskoulutuksista sekä lähimmän alueesi kouluttajan yhteystiedot sivuillamme.

Löydät meidät: